Konsthall C är ett offentligt konstverk, stadsförnyelseprojekt och en konstinstitution belägen i en före detta tvättstuga i Hökarängen.

Sedan starten 2004 har vi arrangerat utställningar och evenemang med utgångspunkt i grannskapets historia och nutid, dess människor och miljö. 

Konsthall C startades 2004 som ett samarbete mellan konstnären Per Hasselberg, Hökarängens stadsdelsråd, Stockholmshem och Moment:teater. Hökarängens stadsdelsråd hade sedan tidigare arbetat för ett vitalt kultur- och föreningsliv i området, och Pers konstnärskap hade sedan 90-talet kretsat kring gränslandet mellan konst, stadsplanering och demokrati. Tillsammans etablerade de Konsthall C i Stockholmshems före detta centraltvätt i Hökarängen. Från början var konsthallens status mer av ett konstverk, och “ställdes ut” på Moderna museet 2006. Genom åren har konsthallen växt, och gjort permanent verksamhet av det som en gång var ett konstnärlig experiment. 

Idag består verksamheten i huvudsak av det temporära konstnärliga programmet, som formas av vår konstnärliga ledare på plats. Det innehåller oftast ett utställningsprogram, regelbundna evenemang och längre konstprojekt som äger rum i och utanför Konsthall C. Utöver det konstnärliga programmet finns även ett antal s k fasta format, som är permanenta inslag i konsthallens verksamhet. Till dem hör samarbetet Konst i Förskolan, det självorganiserade galleriet Centrifug, residensbostaden Forskningsstationen, Hökarängsarkivet och vår shop. 

De senaste åren har Konsthall C kännetecknats av en hög internationell klass och skärpa. Konstnärerna som ställer ut kommer från hela världen, vilket har gjort konsthallen till en viktig aktör i ett nationellt och internationellt konstliv. Här prövas nya konstnärliga strategier, nya sätt att organisera och visa konst och kultur. Den konstnärliga ledaren, som byts ut med jämna mellanrum, väljs utifrån en idé om hur nya konstuttryck kan samspela med Hökarängen som plats. Tiden på Konsthall C ger nya talanger möjlighet att experimentera med organisationen, i ett ömsesidigt lärande som ofta leder till ett utmanande och framåtblickande program. 

Konsthallens målsättningar: 

  • Konsthallen ska vara en tongivande aktör i ett samhällsengagerat konstliv där curatoriella och konstnärliga experiment och nytänkande står i centrum.
  • Konsthallens verksamhet ska vara en angelägenhet för de som bor och verkar i Hökarängen, för boende i Stockholm med omnejd, samt för en nationell och internationell konstpublik.
  • Konsthallen ska vara en skarp röst i rättvise-, demokrati- och samhällsfrågor.
  • Konsthallen ska vara en synlig aktör i Hökarängen genom att förhålla sig till platsens historia, lokalt föreningsliv och lokal utveckling. Konsthallen ska utveckla och stärka sina etablerade nätverk och aktivt skapa nya.
  • Konsthallen ska vända sig till medverkande och besökare som speglar samhällets sammansättning som helhet.
  • Konsthallen ska verka för hållbara ekonomiska villkor för verksamheten, samt för att kulturinstitutioner överlag ska ha rimliga och hållbara ekonomiska förutsättningar.

Vill du veta mer om Konsthall Cs historia? Kontakta oss på info@konsthallc.se.