Varmt välkomna till samtal den 3 mars kl 18 - 20:00 på Konsthall C

Vi presenterar stolt utställningen Unkilled, som handlar om flyktingförvar. Unkilled bygger på material från ett filmprojekt av Hanna Heilborn och David Aronowitsch. I fem audiovisuella verk belyser de den globala strukturen kring förvar av människor på flykt.

Under utställningens sista vecka bjuder vi in aktivister, jurister, volontärer och forskare för att berättar om deras arbete. De inbjudna gästerna är Flyktinggruppernas Riksråd (FARR), Folkets Juristbyrå, Ingen människa är illegal och Claudia Tazreiter, professor på avdelningen för migration, etnicitet och samhälle (REMESO), LiU. Samtalet rör sig kring Sveriges asyl- och flyktingpolitik i dess praktiska tillämpning. Hur ser det ut på förvaren, hur kan vi säkerställa hbtq-personers rätt till asyl, hur skyddas personer som tvingas gå under jorden och inte minst vilken roll kan konsten spela i migrationsfrågor för att lyfta flyktingars röster, erfarenheter och perspektiv?  

Inbjudna gäster

Flyktinggruppernas Riksråd (FARR) är en paraplyorganisation för enskilda och grupper som arbetar för att stärka asylrätten. Ca 50 medlemsföreningar runt om i Sverige är anslutna till FARR – allt från asylkommittéer som arbetar med enskilda flyktingärenden till aktivistgrupper som protesterar mot deportationer och lokala nätverk eller församlingar som stöttar papperslösa. FARR ger ut tidningen Artikel 14 och försöker genom den föra fram erfarenheterna från asylsökande och papperslösa i den offentliga debatten. FARR:s volontärer besöker inne på avdelningarna på förvaret i Märsta varje onsdagskväll om de inte kan på grund av Covid-19, har de istället videosamtal med den som vill. Coronapandemin har drabbat särskilt hårt de personer som frihetsberövats och som sitter i Migrationsverkets förvar, detta enligt rapporten Frihetsberövade människor i Coronakrisen (2020) framtagen av frivilliga och forskare knutna till Asylkommissionen och FARR. Vi får höra mer om FARRs verksamhet på förvaren, deras rapport och hur man kan engagera sig i FARR. 

Silas Aliki, Folkets Juristbyrå
Folkets Juristbyrå är Sveriges första och enda juristbyrå med fokus på hbtq-personer. Folkets Juristbyrå grundades 2017, av juristerna Silas Aliki och Joakim Lundqvist som är specialiserade och engagerade i en del av juridiken som få jurister valt att fördjupa sig inom: hbtq-personers rätt till asyl. Den som blir förföljd, trakasserad eller hotad på grund av könstillhörighet eller sexuella läggning i sitt hemland är skyddad i internationell rätt och har rätt till asyl. Silas tog sin jur. kand. examen vid Stockholms Universitet år 2016. Examensarbetet behandlade reglerna för när förvarstagna asylsökande får placeras i kriminalvård, och var det första stora akademiska arbetet på det området. Silas är också aktiv i det rörelsejuridiska arbetet i Stockholm, som syftar till att utveckla metoder för hur jurister kan stötta sociala rörelser i deras politiska förändringsarbete.  

Nätverket Ingen människa är illegal (IMÄI) arbetar med att praktiskt stödja de människor som tvingats gå under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan. IMÄI tror på en värld utan nationsgränser, en värld där ingen människa är illegal. Alla människor har rätt att röra sig fritt och bosätta sig var som helst i världen. Rätten till fri rörlighet är för IMÄI oskiljbar från rätten att delta i samhällslivet under jämlika förhållanden. Tills dess att nationsgränserna har avskaffats arbetar de därför för att alla människor som befinner sig inom en stats gränser ska ha samma sociala, politiska och ekonomiska rättigheter samt skyldigheter. IMÄI berättar om sin verksamhet och hur en kan engagera sig i arbetet eller på andra sätt stödja personer som söker asyl i Sverige. IMÄI arbetar för permanenta uppehållstillstånd åt alla människor som befinner sig här och vill stanna kvar.

Claudia Tazreiter, professor på avdelningen för migration, etnicitet och samhälle (REMESO), Linköpings universitet, LiU.Claudia Tazreiter intresserar sig för frågor som; vad har ofrivillig och irreguljär migration för påverkan på kulturen kring mänskliga rättigheter, civilsamhällets roll i sociala förändringar samt genus och migration? Claudia Tazreiter rör sig i sin forskning i områden som sociologi, social teori, ras, etnicitet, migration och genus. I de senaste forskningsprojekten har hon arbetat med migranter, flyktingar och ”kriminaliserade” migranter i Asien-Stillahavsregionen för att lyfta deras röster, erfarenheter och perspektiv. 2021 bidrog Claudia med texten The activist artist challenging the ever-present colonial imagination i boken Art and migration: Revisioning the borders of community (2021).