Gabo Camnitzer leder årets konst i förskolan

Konst i förskolan utgör ett av Sveriges största utställningsprojekt av och för barn. Projektet har genomförts av Konsthall C sedan 2011 tillsammans med Farsta stadsdel. Workshops hålls för förskolepersonal och barngrupper, och tillsammans skapas en utställning av, med och för barnen. Varje år involverar Konst i förskolan ca 1000 barn, varav 500 som konstnärer. Syftet med projektet är att inspirera förskolan att hitta nya sätt att se på och tänka kring samtidskonst och pedagogik samt ge barn ett tidigt möte med konstnärsrollen. 

Projekten är tematiskt kopplade till konsthallens konstnärliga program och Konsthall Cs konstnärliga ledare Ulrika Flink valde i år att bjuda in konstnären Gabo Camnitzer. Camnitzer, som länge arbetat med konst och barn på olika sätt i sin konstpraktik har utvecklat projekt Varför? (Sätt örat mot marken och berätta vad du hör). Projektet firar barns nyfikenhet, förmågan till eget tänkande och inte minst frågan Varför. 

Utgångspunkten för projektet är sagan Warum? (1922) skriven av den banbrytande österrikiska författaren Hermynia Zur Mühlen (1883-1951) som var en en outtröttlig kämpe mot alla former av social orättvisa. Sagans huvudperson är ett nyfiket föräldralöst barn som heter Paul. Paul kan inte låta bli att fråga varför? vissa saker är som de är i världen. Men alla han möter avfärdar hans frågor. En dag stöter han på en nymf i en björkskog. Skogsnymfen säger till Paul att han inte är den enda som ställer såna svåra frågor, och ber honom att lägga örat mot jorden. När Paul gör det börjar han höra röster från hela världen som frågar varför?

I utställningen hör vi sagan läsas upp, genom jorden, möter vi barns röster och kan ta del av de dilemman de tagit ställning till. Årets projekt utmanar konventionerna för vad en utställning av barn kan vara,  genom att det främsta materialet är ljud som bär barnens egna tankar. 

Program

26/11 kl 12–17: 
Vernissage med workshops för hela familjen
14:00 Samtal med Gabo Camnitzer och Liza Haglund, forskare i utbildningsvetenskap vid Södertörns högskola

26 nov, 4 dec, 10 dec och 11 dec:
Varför-workshops för hela familjen mellan kl 13–16

30/11 kl 14:30–16:
Bakom kulisserna-visning för personer som arbetar med barn och/eller konst. OBS! Föranmälan till info@konsthallc.se 

Lärare på kompetensutveckling på Konsthall C. Foto: Konsthall C

Bakgrund

Syftet med projektet Varför? (Sätt örat mot jorden och berätta vad du hör) är att göra barns röster hörda i förskolans och konstens rum. Satsningen ingår i Farsta förskolans övergripande tema - Barns röster i ett hållbart Farsta. 

Vad Camnitzer introducerar i sitt projekt är aktivt lyssnande från vuxna för att lämna plats för barns förmåga att använda sin egen röst och ifrågasätta uttalanden från vuxna, som ett steg i att utveckla sitt eget tänkande. Gabo Camnitzer menar att vi behöver tänka om barnens plats i samhället och maktrelationen mellan vuxna och barn. 

Till det här projekt, använder Gabo Camnitzer  metoder från den pedagogiska inriktningen Philosophy for Children (P4C) som vill underlätta för barn att utveckla filosofiska resonemang och ifrågasätta deras vardagliga erfarenheter och miljöer som de vistas i. 

Utifrån P4C skapade han en workshop som satte barnens tänkande i centrum. Under workshops på förskolan fick barnen möjlighet att ta ställning till olika dilemman med sagan Varför som utgångspunkt, och gemensamt resonera kring alternativen samt ställa egna Varför-frågor. Barnens frågor spelades in och utgör grundmaterialet i utställningen Varför? (Sätt örat mot marken och berätta vad du hör)

Gabo Camnitzer

Gabo Camnitzer är konstnär och pedagog som arbetar med experimentellt lärande, installation och video. Han gör konst om utbildning och kunskapsutbyte, och använder ofta idéer om barndomen för att undersöka hur samhället vi lever i formar vår syn på oss själva och världen. Han är för närvarande bosatt i New York, där han ärgästkonstnär på Queens Museum och biträdande professor i social praktik och chef för Foundations Program vid University of Massachusetts Dartmouth.

Konsthall C

Konstpedagoger: Birgitta Adolfsson och Malin Dahlberg
Konstnärlig ledare: Ulrika Flink 
Verksamhetsledare: Erik Annerborn 
Tekniker: Lisa Trogen Devgun och Mark Frygell

Konsult inom Philosophy for Children: Liza Haglund

Tack till alla deltagande förskoleavdelningar med talangfull personal, Farsta stadsdelsförvaltning och kultursekreterare Marie Ehrenbåge.