Konsthall C presenterar stolt Unkilled, en utställning som handlar om flyktingförvar. Unkilled bygger på material från ett filmprojekt av Hanna Heilborn och David Aronowitsch.

I fem audiovisuella verk belyser de den globala strukturen kring förvar av människor på flykt. Tre förvarstagna beskriver sina upplevelser inifrån förvar, i Sverige och England. Vi hör också en PR-representant från det multinationella bolaget Serco, en av flera privata aktörer som driver förvar för flyktingar och migranter i världen. 

Utställningsperiod: 11/12 2021 - 13/2 2022 (Helgstängt 20/12 2021 - 5/1 2022)
Vernissage:
11/12 kl 12.00

Verken i utställningen bär på ett abstrakt bildspråk med animationer utvecklade tillsammans med animationskonstnären Kaoru Furuko. I ett verk kopplas en ljud-intervju live till en färg-installation av ljud- och bildkonstnären Jesper Målsten. 

Det  visuella språket för tankarna till konsthistoriens abstrakta konströrelser runt och efter andra världskriget. Här föds tanken att endast abstraktion, det enkla uttrycket, kan bära den komplexa tanken. Abstraktionen, menade dess utövare, utgjorde en form som strävade efter att förstöra illusioner och avslöja sanning, ett sätt att ge uttryck åt den neuros som är vår verklighet men också samtidigt en öppning och en möjlig väg att nå våra innersta känslor. I kombination med dokumentärt ljud blottlägger Unkilled systemet bakom att förvarsta människor på flykt och speglar dess ekonomiska, postkoloniala, psykologiska och rättslösa dimensioner. 

Att sätta någon i förvar i Sverige betyder att de lever under fängelseliknande förhållanden, ett låst boende som Migrationsverket ansvarar för. Syftet med att sätta en person i förvar hävdas vara att undvika att personen avviker från myndigheternas kontroll, till exempel innan en utvisning. En person som är tagen i förvar får inte lämna anläggningen och får endast ta emot besök i sådan utsträckning att det inte stör verksamheten. Under 2020 införs dock besöksförbud i spåren av pandemin. 

Ovissheten, ensamheten, den rumsliga isoleringen och hotet om utvisning är unikt för förvaren vilket ofta medför någon form av psykisk eller emotionell skada för  individen. Europeiska kommittén till förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CPT) har kritiserat Sverige upprepade gånger för att brista i att säkerställa förvarstagnas rätt till hälsa och skydd mot psykisk ohälsa. Rätten till frihet är en grundläggande rättighet men förvar inkräktar således på rätten till frihet, som föreskrivs för skydd av mänskliga rättigheter på nationell, regional och folkrättslig nivå. I sverige finns det totalt 519 platser för enskilda och familjer med barn som är fördelade på sex orter; Åstorp, Kållered, Flen, Märsta, Ljungbyhed och Gävle. 

Vänligen observera: Utställningen innehåller vittnesskildringar av utsatthet, våld, psykisk ohälsa samt återberättandet av ett självmordsförsök.

Konsthall C:s konstnärliga program 2020-2022 undersöker människors röst och språk, det vill säga möjligheten att tala och förmågan till att formulera sig i relation till sina egna och andras rättigheter. Vi bjuder in konstnärliga praktiker som via en kraftfull poesi av språk, bild, kritisk tanke och rörelse ger betraktaren nycklar till en djupare förståelse för det strukturella våldets verkningar samt motståndets form. 

Facebook-event:
https://www.facebook.com/events/1572246939804266

Medverkande

En utställning med material från ett filmprojekt av Hanna Heilborn och David Aronowitsch, i samarbete med animationskonstnären Kaoru Furuko, ljud- och bildkonstnären Jesper Målsten samt researchers Elin Eriksson och EE Kihlstrand. Övriga medarbetare: Knut Stahle, Elin Kamlert, Claes Lundberg, Amina Khalil, Najibullah Najafi, Mille Haynes, Johnny Chang, Johan Hjerpe, Amanda Kahn, Dennis Harvey, Pontus Stråhle m.fl.

Tack till

All African Women’s Group, Global Detention Project, Detention Action, Noel Finn, Michael Flynn, Juan Pablo Libossart, Shahram Khosravi, Christian Rossipal, Göran Hugo Olsson, Nils Eidvall m.fl.