Ett stenkast från Konsthall C ligger residensbostaden Forskningsstationen, som sedan 2019 fungerar som en utgångspunkt för hitresta konstnärer, curatorer och forskare att undersöka Hökarängen som område och stadsplaneringsfrågor i stort.
Foto: Andrea Singer
Foto: Andrea Singer

Tanken att skapa en Forskningsstation kopplad till Konsthall C:s verksamhet var en av ursprungsidéerna inom konsthallens stora projekt Bomassan. Under 2015-16 bedrevs utställningsprogrammet Home Works, som undersökte frågor kring hushållsarbete och hemmets politik. Många av produktionerna inom Home Works handlade om att ge konstnärer möjlighet att vistas i Hökarängen under en längre period för att utveckla projekt i nära koppling till konsthallen och dess närmiljö; något som är både dyrt och fysiskt svårt i en tid då Stockholm står inför en stor bostadsbrist. Många av konstnärerna var tvungna att bo långt från konsthallen, och kunde därmed bara närma sig området genom ett utifrånperspektiv. Att bygga en forskningsstation i form av ett attefallshus kom till genom diskussioner mellan bostadsföreningen Trädgårdsstaden, Hökarängens Stadsdelsråd och Konsthall C. Tanken var att bygga ett konstnärsresidens i trädgården hos en av Konsthall C:s grannar. Tidigt startades ett samarbete med arkitektkontoret Spridd som även var med och utvecklade andra delar inom Bomassan.

Forskningsstationen är uppförd på en privat tomt i Hökarängen, i samarbete med familjen som bor där. De första åtta åren är byggnaden en satellit till Konsthall C med funktionen att rymma gästbostad för besökande konstnärer och forskare. Projektet är ett praktiskt experiment och ett led i Konsthall C:s arbete med att förena konst, stadsplanering och lokal samverkan.

Projektet har velat utforska lokala samverkansmodeller för att belysa hur samarbeten mellan kulturorganisationer och civilsamhället kan vidareutvecklas. Upplåtelseavtalet mellan konsthallen och villaägaren är en ny form av juridiskt avtal som löser upp gränsen mellan privatbostaden och en publik institution.

Foto: Andrea Singer

Huset

Forskningsstationens form och fasad skiljer sig medvetet från omgivande bebyggelse. Med kvarterets största fönster på fram- och baksida erbjuder den ett möjligt skyltfönster för tillfälliga publika evenemang och fri sikt genom huset ut mot friluftsområdet på andra sidan. Ett mindre stenlagt torg på framsidan etablerar en publik fortsättning till trottoaren och en inbjudande gest mot omgivningen. Skylten i form av ett C på taket markerar byggnadens publika roll. 

Foto: Andrea Singer
Foto: Andrea Singer

Vi utlyser med jämna mellanrum residens med olika inriktningar. Håll utkik på vår hemsida och våra sociala medier. Om du har en generell fråga kring Forskningsstationen, kontakta oss på info@konsthallc.se.

Forskningsstationen är byggd med stöd av Kulturbryggan. Residensprogrammet 2023–2024 stöds av Nordic-Baltic Mobility Programme for Culture.