Hur vi arbetar
Arbetslaget består av den konstnärliga ledaren (tillfälligt anställd), verksamhetsledaren (tillsvidareanställd) och extra personal (som koordinatorer, värdar och tekniker - vanligtvis anställda per timme eller under en kort period). Den konstnärliga ledaren ansvarar för att kuratera, planera och producera utställningarna, projekten och evenemangen här. Verksamhetsledarens roll är att organisera ekonomi och personal samt planera den strategiska utvecklingen för Konsthall C i ett långsiktigt perspektiv. Styrelsen på Konsthall C bildas genom ett s k open call och inga ledamöter är avlönade.
Trots den uppenbara hierarkin strävar vi efter att organisera vårt arbete på ett kollektivt sätt. Ledare är värdar för galleriet och helgvärdar deltar i styrelsemöten. Alla städar toaletten.
Vår nuvarande inriktning - inspirerad av dekoloniala teorier inom konsten - startade 2020. Under 2019 offentliggjordes en arbetsplatskonflikt vilket ledde till en utredning om ledarskapet på Konsthall C. En tidigare anställd vägrade ett visstidskontrakt med hänvisning till att hen tidigare blivit utlovad en fast tjänst på konsthallen. Detta påstående avvisades av styrelsen och försöken att medla konflikten misslyckades. Åren innan hade ett konstnärligt program (Den dekoloniala vändningen) höjt förväntningarna på Konsthall C som en progressiv och rättvis kulturaktör. Dessa förväntningar uppfylldes inte i konflikten. Händelseförloppet resulterade i ett antal offentliga utspel och en rad förändringar i hur Konsthall C fungerar.
Samtidigt blev vi kontaktade av Mansi Kashatria, då masterstudent vid Linköpings universitet. Tillsammans med verksamhetsledaren tog hon fram hon ett förslag till en kortare utredning med syfte att konstruera en dekolonial process för Konsthall C. Detta förslag antogs av styrelsen och påbörjades i början av 2020, samtidigt som Ulrika Flink började sitt jobb som konstnärlig ledare.
Konsthall C är unikt i hur det konstnärliga programmet påverkar organisationens struktur. Ett konstverk från starten, har syftet alltid varit att sudda ut gränserna mellan konst och arbete. Detta ger oss en möjlighet att experimentera med vårt sätt att jobba, och låta viktiga idéer, inom exempelvis dekolonialitet inom konsten, vägleda oss mot en ny typ av institution, med oliktänkande och mångfald i perspektiv som drivkrafter.
Vi har åtagit oss att vara en tydligt antirasistisk institution, och arbetar ständigt för att förstå vad detta betyder för oss både i princip och i praktik.
Policydokument
Milstolpar:
- Våren 2020: Öppen utlysning för styrelseledamöter
- Hösten 2020: Mansi Kashatrias rapport
- Våren 2021: Ny anställningspolicy, Rutiner för styrelseledamöter
- Hösten 2021:Utlysning av residenset Transforming Brick and Mortar, Mansi Kashatria inleder sin doktorsavhandling
- Våren 2022: Kartläggning av Konsthall C ur tillgänglighets- och säkerhetsperspektiv
- Hösten 2022: Policydokument för personal, samarbetspartners och besökare
- Hösten 2023: Start för bokprojekt
Mer läsning (på svenska):
https://kunstkritikk.se/avkolonisering-pa-agendan/
https://www.dn.se/kultur/birgitta-rubin-ett-konstar-revolutionerat-av-rattvisefragor/
Vill du veta mer om hur vi använder teorier om dekolonialitet inom konsten, och vilka specifika händelser det var som ledde oss in på denna väg? Kontakta verksamhetsledare Erik på erik@konsthallc.se.