Det globala i det lokala (2023–2024)
1 augusti 2023–30 november 2024
Hökarängsarkivet är ett invånardrivet arkiv som startades på 1980-talet och sedan 2004 huserar på Konsthall C. Det globala i det lokala är ett projekt som formulerades av designforskaren och Hökarängsbon Maryam Fanni i nära dialog med konsthallen 2022 och blev beviljad finansiering från Riksantikvarieämbetet 2023–2024. Projektet innefattar flera olika delar. Det övergripande syftet är att initiera en diskussion om de två leden i ”Hökarängs–arkivet”, d.v.s. platsen och arkivet, och deras respektive gränser och logiker för inne- och uteslutande. Hur förstås och avgränsas platsen Hökarängen och vad får det för konsekvenser för vad som hamnar i arkivet? Och hur fungerar i sin tur arkivet, vilka mekanismer för insamling, kategorisering, ordning och bevarande är verksamma här, och hur påverkar de i sin tur förståelsen av platsen, dess historia, samtid och framtid? Dessa diskussioner stimuleras av en insamlingssatsning uppdelad i två samtidsdokumenterande projekt som formulerats utifrån idéer om platsen som relationell och under ständig omförhandling.
Samtidsdokumenterande insamlingsprojekt:
- Latin Focus syftar till att insamla muntliga berättelser från Hökarängens latinamerikanska diaspora. Filmarna Daniel Aguirre och Morgana de Mello anlitades för att genomföra arbetet. Resultatet är intervjufilmen ”Nico i Hökarängen” som återger ett antal personers berättelser och tankar om Hökarängen med musikreferenser som återkommande inslag. Filmen åtföljs av en låtlista som tittare kan ta del av.
- Extrapris tar avstamp i lågprisbutiken Matdax. En serie extraprisaffischer samlades in under åren 2021 och 2022. Dessa binds ihop till en arkivbeständig katalog av den lokalt verksamma bokbindaren Johanna Svenonius. I tillägg publiceras ”Extrapris i arkivet – ett donationsbrev” (finansierad av Längmanska kulturfonden) med textbidrag som kontextualiserar och diskuterar affischkatalogen.
Det globala i det lokala hade varit betydligt svårare att genomföra utan Corina Damians insatser i inventering, upprättande av arkivförteckning och märkning av dokument under och efter sin praktikperiod på Konsthall C, samt värdefull handledning från arkivarierna Aurora Bergh Edenborg och Jessica Nordström. Utöver ovan nämnda två insamlingsprojekt så innefattar Det globala i det lokala följande aktiviteter:
- renovering av arkivrummet och platsbyggd inredning lämplig för bevarande, i utförande av konstnären och finsnickaren Adam Dangeros Gustafsson. Den nya inredningen innehåller även displaymöjlighet och studieplats.
- slutpresentation av projektet med släpp av publikationen ”Extrapris i arkivet – ett donationsbrev”, premiärvisning av ”Nico i Hökarängen”, invigning av den nya inredningen samt programpunkter i samband med Arkivens dag, 9 november 2024.
- etablering av och regelbundna träffar med volontärgruppen Hökarängsarkivets vänner bestående av medlemmar med en variation av bakgrunder och kompetenser.
Hökarängsarkivets vänner består av:
Erik Annerborn (verksamhetsledare för Konsthall C)
Aurora Bergh Edenborg (konstvetare och arkivarie)
Kerstin Björkman (Boende och uppvuxen i Hökarängen)
Camilla Carlsson (konstnär)
Corina Damian (kulturgeograf)
Maryam Fanni (formgivare)
Anneli Forsberg (stadsvandringsguide)
Merituuli Holm (intendent och styrelseledamot för Konsthall C)
Jessica Nordström (genusvetare och arkivarie)
Martin Rörby (arkitekturhistoriker)
Finansierat av Riksantikvarieämbetet.