I veckan besökte Emilia Eriksson, stödsamordnare på Indra Queer, Trans och Tjejjour, utställningen This song is for... Vi passade på att ställa henne ett par frågor om deras arbete och verksamhet.

Vill du berätta lite om Indra Queer, Trans och Tjejjour?
Emilia: Ja! Vi är en ideell, feministisk och partipolitiskt obunden förening som verkar i Sollentuna. Vi vänder oss till unga tjejer, queera och transpersoner, vi brukar säga ungefär åldern 10 till 25 år. Man kan säga att vi har tre delar i verksamheten. En stödverksamhet, en utåtriktad verksamhet där vi jobbar våldsförebyggande, och en opinionsbildande. Till stödverksamhet kan man höra av sig anonymt via chatt, telefon, mail. Där tar vi emot samtal som rör mycket psykiskt ohälsa, och en hel del samtal om våld, och då framförallt sexuellt våld. Så jag känner igen mycket i dom här berättelserna som gestaltas här i utställningen, vi tar emot liknande berättelser.

Ert arbete har specifikt fokus på målgruppen queera och transpersoner. Vad utmärker sig i arbetet mot våld mot just dem?
Emilia: Vi vet att unga queera och transpersoner på många sätt är extra utsatta för våld, det är en kunskap vi bär med oss i alla delar av vår verksamhet. En viktig del är att vi arbetar utifrån ett intersektionellt perspektiv, alltså att man tar flera maktstrukturer i beaktning i analysen av någonting (tex genus, ålder, kön, klass). Och att vi arbetar med ett normkritiskt bemötande, till exempel att vi inte antar saker om folk som hör av sig till oss. 

För mer information om Indra Queer, Trans och Tjejjour besök deras hemsida här: https://indrajour.se