I november fylls Konsthall C av 500 barns fladdermöss, i en av landets största utställningar av och för barn.

"Fladdermöss har så många exceptionella egenskaper: ekolod, flygförmåga, att vara nattlevande. De är pollinatörer och insektsätare och har imponerande immunsystem som vi först nu börjar lära av, särskilt genom avancerad forskning som ett resultat av Covid 19-pandemin."

Det berättar Monster Chetwynd, brittisk konstnär som i nästan tjugo år har fascinerats av fladdermöss. Hon har arbetat med uttryck som bland annat målningar, föreställningar och skulpturer med fokus på fladdermusen. 

Varje år bjuder konsthallen in de kommunala förskolorna i Farsta för att tillsammans med konstpedagoger skapa ett kreativt rum där barn gör konstverk som sedan ställs ut. Projektet heter Konst i förskolan och är i år inne på sitt tionde år. Kärnan i projektet finns i tanken att barn behöver ges verktyg och utrymme för att få uttrycka sig på olika sätt. Att arbeta med sin kreativitet för att hitta nya kommunikationsmetoder med sin omvärld. 

Ulrika Flink, konstnärlig ledare på Konsthall C, har valt ut Monster Chetwynd till årets konstnär. Det innebär också att förskolepedagogerna får arbeta tillsammans med en professionell konstnär, i detta fall Monster, för att utveckla sitt pedagogiska arbete. 

Kompetensutveckling för förskolepedagoger. Foto: Dena Eidi
Kompetensutveckling för förskolepedagoger. Foto: Dena Eidi

Om utställningen på Konsthall C

Utställningen på Konsthall C består av dioramor med fladdermusen som objekt. Sammanlagt kommer ca 500 konstverk av 500 barn att ställas ut. Under utställningsperioden bjuds alla 5-åriga konstnärer och deras kamrater på vernissager, ca 4 st om dagen under 3 veckor! På grund av detta håller vi öppet för allmänheten endast på helgerna. Då finns det också möjlighet att se kostymer skapade av Monster Chetwynd. Konsthall C har öppet lördag-söndag kl 12-17. 

Utställningen invigs lördag den 13/11 kl 12.00. Då är alla välkomna att fira fladdermusen med oss!

Foto: Dena Eidi
Foto: Dena Eidi

Om konstnären Monster Chetwynd

Monster är ett av flera namn som Chetwynd använt. Tidigare har hon kallat sig Spartacus och Marvin Gaye. Monster Chetwynds konstnärliga praktik rymmer en mångfald av uttryck som skulptur, performance, måleri, video och opera. Hon gör ofta handgjorda kostymer och bygger upp scener med återanvänt material som kartong, papier mache, medmera. Ett återkommande inslag i hennes arbete är att hon ofta bjuder in andra att delta i olika stadier av konstprocessen. Monster uppskattar det kollektiva liksom det humoristiska och/ eller det groteska. Hon beskriver sina verk som ”otåligt gjorda”.
Monster Chetwynd är utbildad på Royal College of Art och har även studerat antropologi. 2012 var hon nominerad till Turner Prize, ett pris i samtida konst.

Övrig personal

Konstpedagoger: Camilla Carlsson och Birgitta Adolfsson
Utställningstekniker: Erik Viklund och Mark Frygell
Projektledning:
Ulrika Flink och Erik Annerborn
Fotografi: Louise Helmfrid
Praktikanter: Wendy / Chih Tung Lin och Carla Parro
Tack till: Aziman och Yosra

Konst i förskolan är ett samarbete mellan Konsthall C och Farsta stadsdelsförvaltning.