Spielklub (Lekklubb) 1970/2020
13 augusti 2021

Spielklub (Lekklubb) 1970/2020
Återaktivering av en stad skapad av barns lek som var kritisk mot kapitalismen.
Varmt välkomna från 16:30 bjuder vi på korv och bröd samt kaffe och tårta. Följ flaggorna till Fagerlidsparkens grillplats. 3 min från Konsthall C. Föreläsningen börjar kl 18.
Plats: Fagerlidsparken bakom Konsthall C, Hökarängen
Datum & tid: Fredag 13/8 kl. 18:00
Föreläsningen är en del av programmet kopplat till utställningen All Makt Åt Fantasin - staden som lekplats. Samtalet koordineras av forskningsprojektet "Varvet runt / A full loop of performance" av Meike Schalk, Anette Göthlund, Miro Sazdic Löwstedt, KTH och Konstfack.
»AG Spielumwelt« [Projektgrupp för lekmiljöer] fanns vid New Society for Fine Arts (nGbK) mellan 1969 till 1972. Dess grundläggande idé var att utveckla konstnärliga metoder tillsammans med och för barn i syfte att skapa en kritisk medvetenhet om kapitalismens negativa konsekvenser. Istället för de illusioner som leksaksindustrin lovade, skulle barn bygga en realistisk lekmiljö - ett utrymme där de skulle få tillräckligt självförtroende för att hantera vardagslivets utmaningar.
En lägenhet hyrdes på Kulmerstr. 20a i Berlin-Schöneberg och under de följande månaderna träffades konstnärer och barn från grannskapet i den så kallade »Lekklubben« för att bygga en modellstad. I staden fanns en bank, en teater, ett hotell, en grossist, ett dagis, ett våffelstånd, en fotostudio, Maiers tapetaffär och en boxningsring. Pengar trycktes upp och barnen började kalla lekklubben för Festen.
Återskapandet av »Lekklubb Kulmer Strasse« återuppstod i form av en två månader lång experimentell utställning, »Spielclub Oranienstrasse 25«, nGbK-utställningsrum förvandlades till en symbolisk modell av Oranienstrasse i Berlin-Kreuzberg. Lokala skolklasser tillbringade lekdagar i utställningen och utforskade sätt att hantera aktuella stadsutvecklingsfrågor i Berlin och, mer specifikt, i relation till Oranienstrasse. Tillsammans undersökte deltagarna frågor om bostadspolitik, hyresnivåer och förutsättningar för och exempel på sociala rörelser för förändring.
Claudia Hummel är universitetslektor, konstpedagog och curator. Hummel arbetar med forskning och projekt i gränslandet mellan konst och utbildning. De senaste åren har hon främst forskat på historisk konstnärlig pedagogisk praktik i Västberlin sedan 1970-talet. Sedan 2009 har hon arbetat som lektor inom kursen Art in Context vid Institute for Art in Context vid Berlin University of the Arts. Där initierade hon en nGbK-projektgrupp för återskapandet av lekklubben och kuraterade en utställning om den historiska modellen tillsammans med Valeria Fahrenkrog.
