Vård och Värde-tidningen
25 maj 2022

Vård och Värde är ett samarbete forskningsprojektet mellan vård och kulturarbetare. Vi utforskar villkoren för vårdarbete ur ett feministisk perspektiv med fokus på olika generationer, grupper, bakgrunder och erfarenheter.
Projektet börjar med en kollektivt gjord tidning som delar erfarenheter av vård, samtal med olika folk som jobbar i vård. Tidningen är den första i en serie om tre som följer vår pågående forskning.
Vård och Värde formges av Johnny Chang och Louise Nassiri.
Redaktionsgruppen inkluderar: Ulrika Flink, Erica Johansson Afreixo, Gunilla Lundahl och Jenny Richards.
Följande har bidragit till Vård och Värde tidningarna: Anahita Amirpour, Fredda Berg, Britt and Nilla, Susanna Bydås, Johnny Chang, G, Ulrika Flink, Rasmus Gabrielsson Eriksson, Lena Jarlöv, Erica Johansson Afreixo, Natte Hillerberg, Sonja Höök, Läkare mot Rasism, Lilian Lindblad Domec, Mona Lindström, Gunilla Lundahl, MAMI: AMA: MÖDRAR, Rossana Mercado-Rojas, Mourning School, Louise Nassiri, Hero Rashid, Jenny Richards, Sanna Tefke, SBAR.CARE and Therese Brodin, Anna Siverskog, Linnea Swedenmark, Isabella Tjäder, Zafira Vrba Woodski, Tomas Woodski and Nawroz Zakholy.
Om du vill höra mer, vänligen maila - vardochvarde@gmail.com eller skriv till Vård och Värde, Odd Fellowvägen 30, 12732 Skärholmen
Ladda ner en pdf av tidningarna längs ner på sidan
Vård och Värde - Tidning 1/3
När du blir gammal - vem ska hjälpa dig? På vilka villkor? Hur ser ett samhälle ut som kan ge dig en människovärdig omsorg? De frågorna har en grupp vård- och kulturarbetare ställt sig själva och andra i den kollektivt gjorda tidningen Vård och Värde.
Frågorna har kretsat kring hur vi förstår vård – ett arbete som vi alla utför eller tar emot i olika skeden i livet. Vårdarbetets olika dimensioner – tungt, fysiskt och krävande, kärleksfullt, värmande och tacksamt. Hur kan vi tänka kring en omsorg som binder samman generationer, som skapar nya gemenskaper och fördjupar kunskapen om livet, som öppnar ögonen för mångfalden i den mänskliga livserfarenheten.
Vård och Värde - Tidning 2/3
I det här numret fortsätter vi att lyfta historier från äldreomsorgens olika delar, de som ger och tar emot omsorg, demensens utmaningar och kollektivets kraft. Vi möter queera röster, en kämpande biståndshandläggare, ett spöke. Vi letar efter alternativen och ser den snåriga vägen för att kunna bygga upp ett kooperativ. Vi inspireras av andras initiativ och tackar gemensamt mammorna.
Vi försöker förstå vad som händer när en dött, hur begravningsbyråer fungerar (och profiterar) och hur en gör om en inte har råd med deras avgifter, eller helt enkelt vill välja sin egen väg. Vi följer upp vad som hände efter vår Open Call-workshop och tipsar om vägar till fördjupning.
På framsidan kan ni se ett verk av konstnären G, inbjuden av Mourning School, ett konstnärligt studie- program med fokus på kollektivt sorgearbete och hur det kan beredas plats i vardagen.
Vi vill använda tidningen för att ge plats åt, och fortsätta, de samtal som pågår om äldreomsorgen och hur den är organiserad. Vill du delta i samtalet, hör av dig till oss!
Vård och Värde - Tidning 3/3
Hur stor del av vårdarbetet upptas av skrivande, läsande, dokumentation och egna dagboksanteckningar? Det här numret rymmer reflexioner över hur sätten att skriva och beskriva påverkar vårdarbetets former – också genom sitt stora omfång.
Hur rasism påverkar både patienter och vårdgivare finns tydligt dokumenterat men vilka är strategierna för att motverka det? Vi pratar med läkara mot racism och undersöker kollektiv organisering inom en sjuk systemet.
Kring döden utspelar sig många ritualer och förhållningssätt. Hur kan alternativ se ut? En fråga att ta ut i livet.
Några av konstens många möjliga uppgifter i vårdens vida landskap har här synliggjorts. Hur konsten i gränsbrytande samtal förenar vårdare och vårdade i sjukhusets salar. Hur konsten kan upprätta förbindelselänkar mellan kropp och tanke genom att erbjuda sinnlig närvaro och förankring i uråldriga, av delade, erfarenheter. Hantverket inom konst och vårdarbete hör nära ihop genom att kräva träning, tålamod och fantasi.
Studenter på Konstfack har bidragit till detta sista nummer med en bilaga där de arbetar över språket för att utforska relationerna mellan vård och konst och därigenom öppna för solidaritet mellan de båda fälten. De slår också ett slag för de nödvändiga pauserna som försvunnit ur vården genom att föreslå en paus i läsningen med ordlekar och en spellista.